8. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi
Elektrik Yükleri ve Elektriklenme
[SPOT-1] Elektriklenme atomdaki elektronlardan kaynaklanır.
[SPOT-2] Nötr cisim ile nötron karıştırılmamalıdır. Nötron elektriklenme de kullanılmamaktadır.
[SPOT-3] Yünlü bir kumaşa ebonit çubuk (plastik) sürtüldüğünde, ebonit çubuk ve yünlü kumaş elektron geçişlerinden dolayı elektriklenir. Ebonit çubuk (-), yünlü kumaş ise (+) yük ile yüklenir.
[SPOT-4] Cam çubuk ipek kumaşa sürtüldüğünde elektriklenme gerçekleşir. Cam çubuk (+), ipek kumaş ise (-) yükle yüklenir.
[SPOT-5] İki pozitif (+) yüklü cisim birbirini iter. İki negatif (-) yüklü cisim birbirini iter.
[SPOT-6] Biri negatif (-) yüklü diğeri pozitif (+) yüklü cisim birbirini çeker..
[SPOT-7] Pozitif (+) veya negatif (–) yükle yüklenmiş cisimler nötr cisimleri kendilerine çeker.
[SPOT-8] Nötr cisimler arasında itme veya çekme gerçekleşmez.
[SPOT-9] Dokunma ile elektriklenen cisimlerin yükleri aynı olur. Dokunma ile elektriklenen cisimler birbirlerini iterler. Cisimler arasında sadece elektronlar hareket ederler. Cisimlerin kazandıkları yükler kalıcıdır. Dokunma ile elektriklenen cisimlerin elektrik yükleri, cisimlerin büyüklüklerine göre paylaşılır.
[SPOT-10] Etki ile elektriklemede elektron alışverişi olmaz. Etki ile elektriklenmede cisimlerin kazandıkları elektrik yükleri kalıcı değildir. Yüklü cisim uzaklaştırdığında, nötr cisim tekrar eski haline döner. Cismin uçlarında biriken + ve – yükler birbirine eşittir. Etki ile elektriklenmenin kalıcı olması için cismin topraklaması gerekir. Etki ile elektriklenen cisim topraklama yapılırsa, elektriklenen cisim ile elektriklenmeyi sağlayan cisim zıt yüklerle yüklenirler.