İnsanlar bazı temel ihtiyaçlarını kendisi karşılayamaz. Bu sebeple eğitim, sağlık, güvenlik gibi ihityaçlarımızın karşılanması için devlet tarafından birçok resmi kurum kurulmuştur.
Eğitim İhtiyacımızın Karşılanması İçin Hizmet Veren Kurumalar
Ülkemizde eğitim dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkes içindir. Temel eğitim 12 yıldır ve öğrenciler temel eğitim süresi boyunca devletin sağladığı maddi manevi tüm imkalardan faydalanma hakkına sahiptir. Yüksek Öğretim hariç Eğitim alanında hizmet veren kurumlar T.C. Milli Eğitim Bakanlığına bağlıdır.
Sağlık İhtiyacımızın Karşılanması İçin Hizmet Veren Kurumalar
Herhangibir sağlık sorunu yaşadığımızda en yakınımızdaki sağlık kuruluşuna gitmeli gerekli tedaviyi görmelliyiz. Aile sağlığı merkezleri, tıp merkezleri, hastaneler sağlık ihitiyacımızı karşılayan kurumlardır. Bu kurumlar T.C. Sağlık Bakanlığına bağlıdır.
Ulaşım İhtiyacımızın Karşılanması İçin Hizmet Veren Kurumalar
İnsanlar çeşitli nedenlerden bulundukları yerden başka bir yere gitme ihitiyacı duyarlar.hava, kara, deniz ve raylı sistemleri kullanarak bu ihtiyacı karşılarlar. T.C. Devlet Demiryolları, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Denizyolları ve
Limanları İşletme Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları
İşletmesi Genel Müdürlüğü bu ihtiyacı karşılar ve T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı çalışır.
Güvenlik İhtiyacımızın Karşılanması İçin Hizmet Veren Kurumalar
İnsanların kanunlara uyarak huzur ve güven içinde yaşamasını sağlamak ; ülkemzi iç-dış tehditlere karşı korumak için çeşitli güvenlik kurumları görev yapmaktadır. Güvenlik ihtiyacımızı karşılayan kurumlardan Türk Silahlı Kuvvetleri, T.C. Millî Savunma Bakanlığına; Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ise T.C. İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapmaktadır.
Adalet İhtiyacımızın Karşılanması İçin Hizmet Veren Kurumalar
Toplumda düzenin sağlanması için devlet bir takım kurallar koyar bu kurallara yasa veya kanun denir. Bunların ihlali söz konusu olduğunda yada kişiler arasında veya devlet ile kişiler arasında uyuşmazlık yaşandığında bunlar mahkemelerde görevli hakim ve savcılar tarafından çözülür.
Yargıtay, Danıştay, Adliyeler, cezaevleri, Adli Tıp Kurumu ve barolar adalet ihtiyacımızı karşılayan kurumlara örnektir. Bu kurumlar T.C. Adalet Bakanlığına bağlıdır.
Haberleşme İhtiyacımızın Karşılanması İçin Hizmet Veren Kurumalar
Teknolojinin gelişmesi ile bizden çok uzaklardaki insanlarla da haberleşebilir iletişime geçebiliriz. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, cep telefonu operatörleri, televizyon kanalları, Genel Ağ’a bağlanma hizmeti veren firmalar ülkemizde haberleşme ve iletişimi htiyacımızı karşılayan kurumlardandır ve bunlar T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı olarak çalışırlar.
Barınma İhtiyacımızın Karşılanması İçin Hizmet Veren Kurumalar
Toplu Konut Dairesi Başkanlığı konut inşa etmekte ve yaşama alanları olkuşturmaktadır. Huzuer evlerinde bakıma muhtaç yaşlı insanların. Çocuk hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı merkezlerde çeşitli sebeplerle ailelerinden ayrı kalan çocukların ihtiyaçları karşılanır.
Belediyeler sokakda yaşamak zorunda kalan insanların barınma ihtiyacını karşılar. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Yardımlaşma ve
Dayanışma Vakfı da sokakta yaşamak zorunda kalan
vatandaşlarımıza sahip çıkmakta ve onlara barınma hizmeti
vermektedir.
Spot: E- Devlet : Teknolojinin gelişmesi ve Genel Ağ kullanımının yaygınlaşması ile beraber e-devlet uygulaması vatandaşlara hizmet vermeye başladı. e-devlet,
devlet tarafından verilen bazı hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasıdır.
Bu sayede devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve etkili yoldan hızlı
ve kesintisiz bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bireyler devlet
kurumlarının sundukları hizmetlere bu uygulama sayesinde kolayca
erişebilmektedir.
Sivil Toplum Kuruluşları
Sivil Toplum Kuruluşları ( STK) : Toplumdaki çeşitli sorunları bağımsız olarak ele alıp kamuoyunu bilgilendirmeyi üstlenen, öneriler sunan birliklerdir.
* demokrasinin gelişmesine katkı sağlarlar
* yoksul ya da sosyal güvencesi olmayan kişilerin toplumsaal sorunlarına çözüm üretmeye çalışırlar
* çeşitli konuşlarda kamuoyu oluşturarak yönetimi etkilerler.