Ders : Sosyal Bilgiler

Sanal Ortamda Güvenlik

SANAL ORTAMDA GÜVENLİK

Sanal ortamda kötü niyetli insanlarda bulunmaktadır. Bu yüzden sanal ortamı güvenli bir şekilde kullanmalıyız;

1) Mesafeli Alışveriş:  genel ağ üzerinden yapılan alışverişe mesafeli alışveriş denir. EFT, Havale yada Kredi Kartı ile ödeme şekillleri mevcuttur. Fakat kötü niyetli insanların kişisel bilgilerimize ulaşma ihtimaline karşı bilgilerimiz gizli tutmalı, bilindik, güvenli sitelerden alışveriş yapmalıyız.

2) Kimlik Hırsızlığı:  Genel ağ kullanımında en çok karşılaşılan sorunlardan birisi dolandırıvılık ve kimlik hırsızlığıdır. Bu durumla karşılaşmamak için; kullandığımız şifrelerin biribirinden farklı olması, kolay tahmin edilemeyen şifreler olması, sanal ortamda kişisel bilgilerin( Doğum tarihinizin gün ve ay kısmı, Doğum yeriniz, Anne kızlık soyadınız, Ev, iş ve okul adresiniz, Telefon ve T.C. kimlik numaranız) paylaşılmaması, hiçkimseye kredi kartı bilgilerinin verilmemesi alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.

Güvenli Ağ Kullanımı

Kötü niyetlli kişiler tarafından genel ağ kullanımı sırasında teknolojik aletlerimize genellikle e-posta yolu ile virüsler gönderilmektedir. Bu virüsler teknolojik aletlerimize zarar veren, veri kaybına neden olan yazılımlardır. Lisanlı anti-virus programları ile bu durum daha güvenli hale getirilebilir.

Teknolojik aletlerimizi, ekranında özel bilgilerimiz varken açık bırakmamalıyız.

Teknolojik aletlerimizde kullandığımız yazılımların güncel olmasına özen göstermeliyiz.

Virüsler taşınabilir USB bellekler tarafından teknolojik aletlere bulaşabilmektedir. Bu nedenle USB bellekleri kullanmadan önce virüs taramasından geçirmeliyiz.

Bilgisayarımızdaki önemli verileri mutlaka yedekleyerek güvenli bir ortamda saklamalıyız.

https:// şifreleme sistemi kullanılan genel ağ bağlantı adresleri http:// olan Genel    Ağ adreslerine göre daha güvenlidir.