6. Sınıf Matematik Dersi
Tam Sayılar
[SPOT-1] Olumlu durumlarda pozitif tam sayıları ( + ), olumsuz durumlarda ise negatif tam sayıları ( − ) kullanırız.
[SPOT-2] Sıfır hariç önünde işaret bulunmayan sayıların işareti “+”dır.Yani pozitif sayılardır.
[SPOT-3] Sıfır sayısı ne pozitif ne de negatif bir tam sayıdır.
[SPOT-4] Tam sayılar kümesi ise pozitif tam sayılar, negatif tam sayılar ve sıfırdan oluşur.
[SPOT-5] Mutlak değer sıfıra olan uzaklık olduğu için uzaklık birimi negatif olamayacağından mutlak değer asla negatif bir sayı olamaz. 0 sayısının mutlak değeri 0’dır. Bunun dışındaki sayıların mutlak değeri pozitiftir. [
[SPOT-6] Sayı doğrusunda sağa doğru gidildikçe sayılar büyür, sola doğru gidildikçe sayılar küçülür. Diğer bir ifade ile pozitif sayılar sıfırdan uzaklaştıkça büyür, negatif tam sayılar sıfırdan uzaklaştıkça küçülürler
[SPOT-7] Negatif tam sayıları karşılaştırırken borç olarak düşünmeniz karşılaştırmanızı kolaylaştıracaktır.
[SPOT-8] Bütün pozitif tam sayılar 0’dan büyüktür. Bütün negatif tam sayılar 0’dan küçüktür. Herhangi bir pozitif tam sayı, bütün negatif tam sayılardan büyüktür. Herhangi bir negatif tam sayı, bütün pozitif tam sayılardan küçüktür. Sayı doğrusundaki bir sayı, sağındaki sayılardan küçük, solundakilerden büyüktür. En büyük negatif tam sayı −1’dir. En küçük pozitif tam sayı +1’dir.
[SPOT-9] Sayı doğrusunda toplama işlemi yapılırken toplanan sayılardan birincisinin büyüklüğü kadar sıfırdan başlayarak ok çizilir. Toplanan diğer sayının okunun başlangıç noktası, ilk okun bittiği yerdir. Sayı pozitif ise sağa doğru, negatif ise sola doğru hareket edilir. Sonuç sıfırdan başlanarak sayı doğrusunun altına çizilir.
[SPOT-10] Sayma pullarında (+) pul +1 sayısını, (−) pul −1 sayısını temsil eder.(+) ve (−) pullunun oluşturduğu çift sıfır kabul edilir.
[SPOT-11] Aynı işaretli sayılarda toplama işlemi yapılırken sayıların mutlak değerleri toplanır ve sayıların ortak işareti sonuca verilir.
[SPOT-12] Ters işaretli sayılarda toplama işlemi yapılırken sayıların mutlak değerleri büyük olanından küçük olanı çıkarılır ve mutlak değeri büyük olan sayının işareti sonuca verilir.
[SPOT-13] A − B = C işleminde A sayısına eksilen, B sayısına çıkan, C sayısına fark denir.
[SPOT-14] Çıkarma işlemi yapılırken çıkan sayının işareti değiştirilir ve çıkarma işlemi toplama işlemine dönüştürülür. Daha sonra toplama işlemi yapılır.
[SPOT-15] Değişme ve birleşme özelliği işlem yaparken pratik yapmamıza yardımcı olabilir.
[SPOT-16] Toplama işleminde bir sayıyı 0 (sıfır) ile topladığımızda sonuç toplanan sayı olur. Bu yüzden toplama işleminin etkisiz (birim) elemanı sıfırdır