5. Sınıf Matematik Dersi
Doğal Sayılarla İşlemler
[SPOT-1] Eğer toplama işleminde toplanan sayılardan herhangi biri verilmezse toplamdan verilen toplanan çıkartılarak bulunur.
[SPOT-2] Eğer toplama işleminde bazı basamaklardaki rakamlar verilmemişse bu rakamları tek tek bulabiliriz veya pratik olarak bu verilmeyen rakamlar yerine sıfır yazarak toplama işlemini yaparız. Bulduğumuz cevapla verilen cevap arasındaki farka bakarak verilmeyen rakamları buluruz.
[SPOT-3] Eğer çıkarma işleminde eksilen sayı verilmezse çıkan sayıyla fark toplanarak bulunur. EKSİLEN = ÇIKAN + FARK
[SPOT-4] Eğer çıkarma işleminde çıkan sayı verilmezse eksilen sayıdan fark çıkartılarak bulunur. ÇIKAN = EKSİLEN − FARK
[SPOT-5] → Yuvarlama yapmak istediğimiz basamaktan bir küçük basamağa bakarız. → Eğer buradaki rakam 5 veya 5’ten büyükse yuvarlama yapacağımız basamağı bir arttırırız, daha küçük basamakları sıfırlarız. → Eğer buradaki rakam 5’ten küçükse yuvarlama yapacağımız basamakta değişiklik yapmadan daha küçük olan basamakları sıfırlarız.
[SPOT-6] Eğer iki sayı topluyorsak bu sayılardan sadece birini de yuvarlayarak tahmin yapabiliriz.
[SPOT-7] Yuvarlama metodunda, istersek eksilen ve çıkanın ikisi birden yuvarlayabiliriz veya sadece çıkan sayıyı yuvarlayabiliriz. Yuvarlama işlemini en yakın yüzlüğe veya en yakın binliğe yapabiliriz.
[SPOT-8] Çıkarma işleminde sadece çıkan sayıyı yuvarlayarak tahmin yapabiliriz.
[SPOT-9] Doğal sayıları 10, 100, 1000 ile çarpmak için sayının sonuna, çarptığımız sayının sonundaki sıfır sayısı kadar sıfır konur.
[SPOT-10] Doğal sayıları 5 ile kısa yoldan çarpmak için sayının yarısı 10 ile çarpılır veya tam tersi önce 10 ile çarpar sonra ikiye böleriz.
[SPOT-11] Doğal sayıları 9 ile kısa yoldan çarpmak için sayı 10 ile çarpılır ve sonuçtan sayıyı çıkartırız.
[SPOT-12] Doğal sayıları 11 ile kısa yoldan çarpmak için sayı 10 ile çarpılır ve sonuca sayının kendisi eklenir.
[SPOT-13] Doğal sayıları 99 ile kısa yoldan çarpmak için sayı 100 ile çarpılır ve sonuçtan sayı bir kez çıkartılır.
[SPOT-14] Doğal sayıları 101 ile kısa yoldan çarpmak için sayı 100 ile çarpılır ve sonuca sayı bir kez eklenir.
[SPOT-15] Bölme işleminde Bölünen sayı Bölen sayıya bölünerek Bölüm ve Kalan bulunur. Bölme işleminin sağlamasında ise Bölünen sayıyı bulmak için Bölen ile Bölüm çarpılır ve Kalan eklenir. Bölünen = Bölen x Bölüm + Kalan
[SPOT-16] Bir bölme işleminde bölen sayı her zaman kalandan büyüktür.
[SPOT-17] Sıfır hariç her doğal sayının kendisine bölümü 1’dir.
[SPOT-18] Bir doğal sayının 1’e bölümü kendisine eşittir.
[SPOT-19] Bir doğal sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
[SPOT-20] Sıfır’ın bir sayma sayısına bölümü sıfırdır.
[SPOT-21] Doğal sayıları 10, 100, 1000 ile pratik bölmek için sayının sonundan, böldüğümüz sayının sonundaki sıfır sayısı kadar sıfır silinir.
[SPOT-22] Doğal sayıları 5 ile kısa yoldan bölmek için sayıyı iki ile çarpar sonra 10’a böleriz.
[SPOT-23] Çarptığımız iki sayıdan sadece birini yuvarlayarak da tahmin yapabiliriz.
[SPOT-24] Yuvarlama işlemini yukarı doğru yaparsak bulduğumuz sonuç gerçek sonuçtan çok çıkar. Yuvarlama işlemini aşağı doğru yaparsak bulunan sonuç gerçek değerden az çıkar.
[SPOT-25] Bir çarpma işleminde, çarpanlardan biri 10 veya katı olan bir sayı ise sıfırlar göz ardı edilerek işlem yapılır ve sıfırlar daha sonra eklenir.
[SPOT-26] Bir sayı 4 ile çarpılırken 2 defa 2 ile çarpma işlemi yapılabilir. 8 ile çarpılırken 3 defa 2 ile çarpma işlemi yapılabilir.
[SPOT-27] Bir sayı 9 ile çarpılırken sayının 10 katı alınır ve sonuçtan sayı çıkartılır. 11 ile çarpılırken sayının 10 katı alınır ve sonuca sayı eklenir.
[SPOT-28] Bir bölme işleminde bölünen ve bölen sayıların sonlarında sıfır varsa her iki sayıdan da aynı sayıda sıfır silinerek işlem yapılabilir.
[SPOT-29] Bir sayı 4’e bölünürken 2 defa 2’ye bölme işlemi yapılabilir. 8’e bölünürken 3 defa 2’ye bölme işlemi yapılabilir.
[SPOT-30] Bir işlemde öncelik şu sıraya göre takip edilir: → Parantez içindeki işlemler → Çarpma veya Bölme İşlemi → Toplama veya Çıkarma İşlemi Eğer aynı önceliğe sahip işlemler varsa (Örneğin bir işlemde hem çarpma hem de bölme varsa) işlemler soldan sağa doğru yapılır.