Öğrencilerime Nasıl Koçluk Yapabilirim?
Koçluk
Başarısı için çoğu zaman öğrenciye yapması veya yapmaması gerekenleri sıralarız. Çoğu zaman öğrencinin içinde bulunduğu durum, motivasyonu, alışkanlıkları, fiziksel ve mental yeterlilikleri, evindeki yaşam düzeni ve daha bir çok sebep dolayısıyla idealize edilen çalışma koşulları oluşturulamaz. Çalışma süreci zorlukla ilerleyebilir, iletişim kopuklukları yaşanabilir. Öğrenciniz dersten uzaklaşabilir çünkü işler istediği gibi gitmemektedir. Ne kadar çabalıyor olsa da bir şeyler yanlış gitmektedir. Belki belirlediğiniz hedef öğrenciyi aşmaktadır, belki yapabileceklerinin altında kalmıştır. Bütün bunlar öğrencinin bir makina olmadığını unuttuğumuzda yaşanabileceklere örnek verilebilir.
Konuları öğrenecek olan öğrencinin kendisidir, sınav hazırlığını aktif olarak o yapacak ve sonuçta sınavlara o girecektir. Tüm bu stresli süreçleri öğretmenleri yardımıyla daha rahat atlatacaktır ancak öğretmenin bu aşamada sadece dersini anlatıp ödev vermesi ve ödevleri kontrol etmesi yeterli ve etkili olmayabilir. Anlatacak konularınız hep aynı olsa bile konuyu anlattığınız her öğrenci farklıdır. Tam bu noktada öğrencinize ders anlatmanın yanında koçluk yapmanız da gerekir.
Peki nedir bu öğrenci koçluğu?
Koçluk en basit tanımıyla; öğrenci ile düzenli ve yapılandırılmış görüşmeler sayesinde, öğrencinin kendisine sorular sormasını, gelişimi için güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmesini sağlayarak kendisine uygun ilerleme yöntemini oluşturmasına yardım etmektir. Bunu yaparken öğrenciye direkt olarak yapması gerekenleri söylemek yerine, bunları öğrencinin düşünmesine yardım etmek gerekir.
Öğrenciye hedeflerini belirlemesi için yol gösterici olmanız ve düzenli olarak öğrenci ile görüşerek süreçleri takip etmeniz gerekir. Öğrencinin ailesi ile de görüşmeler yapılabilir. Ancak öğrenci ile aile arasındaki sorunları çözmeye çalışmak, arabuluculuk yapmak, sözcülük yapmak koçun görevi değildir. Özellikle ergenlik döneminde olan öğrencilerinizle çalışırken bu konulara çok dikkat etmeniz gerekir. Öğrencinin sorunlarını bizzat siz çözmeyeceksiniz ancak çocuğun sorunlarını fark etmesini ve bunlara nasıl bir çözüm üretebileceğini düşündürmelisiniz. Ona yol gösterici olarak yardımcı olmalısınız.
Koçluk sürecinizi yapılandırılmış bir takım dokümanlarla yapmanız uygun olacaktır. Öncelikle öğrencinizi tanımaya yönelik sorulardan oluşan bir form hazırlayabilirsiniz.bu formda öğrencinin neler yapmaktan hoşlandığı, ne şekilde ders çalıştığı, onu sıkan korkutan oknuların neler olduğunu sorabilirsiniz. Evdeki diğer sorumluluklarını öğrenebilirsiniz. Ders çalışma ortamını, ders materyallerine ulaşımını, motivasyon kaynaklarını veya motivasyonunu dişüren unsurları sorabilirsiniz. Öğrencinin verdiği cevapları düşünmesini sağlayabilirsiniz. ‘Ne istiyorum, zamanımı nasıl kullanıyorum, benim güçlü olduğum konular nelerdir?’ gibi soruları düşündürebilirsiniz. Kaygılarını fark etmesini ve bunları ortadan kaldırmak için neler yapabileceğini fark etmesini sağlayabilirsiniz.
Öğrencinizle hedef belirlemesi yapmanız önemlidir. Bu çalışmaları ne için yaptığını ve sonuçta nereye varmak istediğini çocuğun açık ve rasyonel olarak belirlemesi çok önemlidir. Sınav hazırlığındaki bir öğrenci ile çalışıyorsanız ders çalışma alışkanlıklarını, süreci bozan motivasyonunu azaltan, dikkatini dağıtan unsurların farkına varmasına yardımcı olabilirsiniz. Mesela çalışma ortamının fiziksel yeterliliklerini konuşabilirsiniz. Kendisine bir çalışma programı oluşturarak haftalık görüşmelerle programının nasıl ilerlediğini kontrol edebilirsiniz. Süreç içersinde ihtiyaca göre programı revize edebilirsiniz.
Unutmayınız ki koçluk süreci her iki tarafında isteği ve onayı ile yürüyebilecek bir süreçtir. Karşılıklı güven oluşturulabilirse, iki tarafın da arzu ettiği pozitif gelişmeler olur. Sınav başarısı sağlanacağı gibi, öğrenciye kendi kendine plan yapabilmek ve uygulayabilmek gibi harika bir özellik kazandırmış olursunuz.
Her öğrenci kişilik özellikleri, ihtiyaçları bakımından farklıdır. Başarı her öğrenci için ayrıca tanımlanması gereken bir hedef noktasıdır. Ancak öğrencilerin süreçteki gelişimleri çok kıymetlidir.
Bizler öğretmen ve öğrenci koçları olarak onlara rehberlik ederiz, hedeflerine ulaşmaya çalışırken destek oluruz. Bu da çok önemli bir görevdir.
Tüm öğretmenlerimize bu görevlerinde kolaylıklar ve başarılar dileriz.